Dakkapellen

Je hebt mensen die hun huis continu willen verbeteren en er zijn mensen die alleen het hoogst noodzakelijke doen. In de ogen van de eerste groep is het huis nooit af, nadat alle houten kozijnen plaats hebben gemaakt voor kunststof kozijnen, volgt de verbouwing van de schuur en wie weet komt daarna de zolder. Over die zolder willen we het van Bouwservice Megens graag met u hebben en dan om precies te zijn over dakkapellen.

In de komende zinnen beantwoorden we drie veel voorkomende vragen over dakkapellen, namelijk wanneer is een dakkapel vergunningsvrij, wat is een kunststof dakkapel en hoeveel kost een dakkapel en of dakreparatie?

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij?

Een dakkapel is een rechthoekig bouwwerk dat wordt geplaatst op een schuindak om in eerste instantie ruimte te winnen. We spreken uit ervaring als we zeggen dat het een redelijk ingrijpende ingreep is, maar wel eentje die binnen een dag kan plaatsvinden. Lang niet iedere dakkapel kan zonder tussenkomst van de gemeente geplaatst worden, wanneer dat wel kan legt Bouwservice Megens even kort uit.

Kapellen zijn zonder vergunning te plaatsen als ze worden geplaatst op de achtervel of zijgevel die niet grenst aan een openbare weg of openbare groenvoorziening. De dakkapel moet dan nog wel voldoen aan bepaalde regels. Zo moet deze beschikken over een platdak, mogen de zijwanden niet ondoorzichtig zijn, geldt een uiterste hoogte van 1,75 meter en het is niet toegestaan de dakkapel te ver richting de dakvoet, daknok of erfgrens te plaatsen. U moet ten opzichte van uw buren minimaal een halve meter afstand houden. Ten minste als u niet de soms vervelende weg langs het gemeenteloket wilt bewandelen.

U heeft waarschijnlijk al opgemerkt dat een dakkapel op de voorgevel altijd een omgevingsvergunning vereist en dat hetzelfde geldt voor nokverhogende dakkapellen en andere dakkapellen met een afwijkende vorm.

Wat is een kunststof dakkapel?

Verreweg de meeste mensen willen tegenwoordig een kunststof dakkapel, omdat deze onderhoudsarm is en niet te veel kost. Maar wat is een kunststof dakkapel precies, in welk opzicht is deze kapel anders dan een houten dakkapel of polyester dakkapel.

Gelijk aan een houten dakkapel wordt een kunststof dakkapel gemaakt van hout, alleen wordt geen houten kozijn toegepast, maar een kunststof kozijn en is de houten bekleding van de buitenkant vervangen door kunststof materialen. Waar hout na enkele jaren een schilderbeurt nodig heeft, hoeft kunststof alleen te worden schoongemaakt. In tegenstelling tot houten en kunststof dakkapellen worden polyester dakkapellen helemaal gemaakt van kunststof, dat betekent een kunststof constructie in plaats van een casco dat bestaat uit vurenhouten balken.

Hoeveel kost een dakkapel?

Tussen dakkapellen zitten zeer grote prijsverschillen, het vergelijken van dakkapel specialisten is altijd de moeite waard. Heeft u nog geen behoefte aan op maat gemaakte offertes, dan vindt u hier enkele indicatieve dakkapel prijzen. Een standaard kunststof of houten dakkapel met platdak kost per strekkende meter 1.300 euro, een polyester uitvoering is 20 procent duurder. Zogenaamde sleepdakkapellen kosten 40 procent meer en nokverhogende dakkapellen kosten soms wel meer dan het dubbele van de standaard dakkapel.

Inbegrepen in de genoemde prijzen zijn de montage en de btw, met een eventuele vergunning en accessoires is geen rekening gehouden.