Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

 • admin
 • 22/06/2017
 • Vloerverwarming is een heerlijke luxe die niet voor veel mensen weg is gelegd. Maar als je vloerverwarming hebt weet je hoe fijn het is om geen koude grond meer onder je voeten te hebben. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen vloerverwarming aanschaffen. Maar niet iedere vloer is geschikt voor vloerverwarming. Dit omdat de warmte zoveel mogelijk afgegeven moet worden aan de grond. Als de vloer erg isolerend werkt, is deze niet erg geschikt voor vloerverwarming.¬†Welke vloeren voor vloerverwarming zijn wel geschikt?

  Natuurlijke vloeren of een betonnen vloer

  Vloeren die van bijvoorbeeld natuursteen of beton zijn gemaakt kunnen een uitstekende keuze zijn voor vloerverwarming. Dit komt doordat deze vloeren een zeer lage warmteweerstand hebben. De warmte wordt zo dus goed opgenomen door de vloer en daardoor kan de vloerverwarming optimaal functioneren. Bij (lichte kleuren) natuursteen geldt hetzelfde. Je dient hier wel op te passen voor roest. Dit kun je doen door een met wapeningsnet bedekt met kunststof in de dekvloer te gebruiken.

   

  Keramiek

  Door de lage warmteweerstand zijn keramische tegels en/of parketten erg geschikt voor vloerverwarming. Het enige waar je goed rekening mee moet houden als je voor keramiek kiest zijn de uitzetvoegen. Er moet goed op deze voegen gelet worden, omdat als ze zonder zorg of verkeerd gelegd worden er een kans bestaat dat ze gaan barsten.

  Minder geschikt: houten vloer

  Onder invloed van temperatuur kan hout uitzetten of krimpen. Daarnaast is hout een goede isolator, het neemt slecht warmte op. Een houten vloer is dus niet perfect als je graag vloerverwarming wil nemen. Toch kan je met een aantal dingen ervoor zorgen dat dit toch mogelijk is. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat je een lagetemperatuurverwarming hebt die diep genoeg ligt. Ook moet je rekening houden met de stroomtemperatuur en mag de temperatuur nooit oplopen boven de achtentwintig graden celcius. Het hout mag niet worden afgewerkt met lak, omdat dit meestal volgt in schilferen. Ook mag je geen kleed op je vloer leggen. Hout heeft al een grote isolerende waarde en een kleed verstevigt dit alleen maar.
  Daarnaast kan je zeker ook niet alle houtsoorten gebruiken. Houtsoorten die gevoelig zijn voor droogte en vocht als essen en beuken zijn uitgesloten.

  Tapijt en laminaat

  Voor laminaat geldt eigenlijk hetzelfde als hout. Als je jezelf goed laat informeren en een bewuste keuze maakt in het laminaat dat je neemt met een modern vloerverwarmingssysteen, dan is er eigenlijk niets aan de hand.
  Met tapijt is het zo dat dit niet erg goed geschikt is. Behalve de dunnere tapijtsoorten, daar kan het nog wel mee werken.

  Er zijn dus verschillende vloeren die goed zijn voor vloerverwarming. De keuze ligt dus vooral bij wat jij fijn vindt, want in principe is alles wel mogelijk. Toch is de beste keuze een natuurlijke of keramieke vloer. Luister altijd goed naar je fabrikant. De grootste valkuil bij een net gelegde vloer is het feit dat mensen te snel hun verwarming aanzetten, terwijl ze vaak een paar dagen of weken moeten blijven wachten.