Dakpanplaten leggen

 • admin
 • 20/02/2017
 • Wanneer u op zoek bent naar geschikte dakbedekking voor bijvoorbeeld een veranda, tuinhuis of prieel heeft u de keuze tussen verschillende type dakpannen of dakplaten. Wanneer u graag een oudhollandse dakpan wil gebruiken, maar eenvoudig het dak wil bedekken kunt u kiezen te werken met dakpanplaten. De dakplaten hebben de uitstraling van een gebakken pan, maar zijn eenvoudig te monteren.

  Wanneer u ervoor kiest uw dak te gaan bedekken met dakpanplaten heeft u ruime keuze in kleuren. Beschikbare en veel gekozen kleuren zijn bijvoorbeeld grijs, antraciet en terracotta. De kleur is verwerkt in een beschermende duurzame coating, zodat de dakpanprofielplaat beter beschermd is tegen weersinvloeden.

  Op twee manieren kunnen stalen dakpanplaten gelegd worden. De eerste manier is met panlatten en de andere werkwijze is met behulp van een houten plaat. Beide manieren leggen wij hieronder stapsgewijs uit.

  Voordat u start met het leggen van stalen dakpanplaten, ongeacht welke werkwijze wordt gehanteerd, is het verstandig een plank te leggen op het dak. U loopt of staat dan niet rechtstreeks op de platen. Daarnaast adviseren wij altijd van links naar rechts te werken, omdat de rand voor de aansluiting met de volgende plaat dan aan de juiste kant zit. Deze rand zorgt ervoor dat het dak waterdicht gelegd wordt.

  Gebruik bij het op maat snijden van de stalen platen een knabbelschaar of een fijne metaalzaag. Wij raden aan nooit een slijptol te gebruiken, want de gloeiende deeltjes kunnen de coating beschadigen. Wanneer de beschermende coating toch beschadigd is, kan er roest ontstaan.

  Dakpanplaten monteren met behulp van panlatten

  Bij de eerste werkwijze leggen wij uit hoe u te werk gaat bij het leggen van dakpanplaten met behulp van panlatten. Voordat gestart wordt met het monteren van de dakpanplaten, dienen over de langsrichting van het dak tengellatten te worden gelegd. Op deze tengellatten worden vervolgens de panlatten bevestigd. Houd hierbij rekening met een minimale dakhelling van 10 graden. De afstand tussen de panlatten is hart op hart 700mm. U kunt er ook voor kiezen een panlat te leggen onder elke pan, dan is de afstand hart op hart 350mm.

  Leg 2 panlatten, waarvan de onderste lat 1 cm dikker is, bij de goot. De volgende panlatten worden onder het begin van elke tweede pan vastgemaakt.

  Voor de montage van de dakpanplaten kunt u het beste zelfborende dakpanschroeven gebruiken. Plaats de schroeven in het dal, net onder het begin van elke pan.

  Schroef in de onderste en bovenste panlat in elk dal een schroef. Bij de tussenliggende panlatten is het voldoende om pan om pan een schroef te bevestigen.