Een nieuw tuinontwerp

 • admin
 • 30/05/2016
 • De zomer begonnen, en dat betekent dat de tuin niet meer alleen iets is om van binnenshuis naar te kijken. Tijd voor een nieuw tuinontwerp. Het is hoog tijd om de stoelkussens af te kloppen en de parasol op te zetten. Maar bent u nog wel tevreden met uw oude tuinmeubilair, of bent u uw verouderde zithoek meer dan zat? Overweeg eens een kijkje bij een woonwarenhuis te nemen, en uw tuin met zinken tuinaccesoires een authentieke look te geven.

  Wat is zink?

  Zink is een natuurlijk overgangsmateriaal met een blauw/witte kleur. Het komt voornamelijk voor in sfaleriet, smithsoniet, calamien en frankliniet. De meest gebruikte bron van zink is sfaleriet, of zinkblende. Zinkblende komt veel voor in Europa, vooral in Duitsland, Zwitserland en Tsjechiƫ zijn erg grote zinkvoorraden van goede kwaliteit.

  Legeringen van zink worden al eeuwenlang gebruikt. In het Midden-Oosten en hedendaags Roemeniƫ zijn voorwerpen uit het jaar 1400 voor Christus ontdekt die tot 87% zink bevatten. De herontdekking van zink vond in Europa pas in 1746 plaats, door Andreas Sigismund Marggraf.

  Milieuvriendelijk

  In de jaren rond 1980 begon men zich af te vragen of het gebruik van zink wel ecologisch verantwoord was. Dit omdat opgemerkt werd dat met name organismen die in het water leefden, last bleken te hebben van een te grote hoeveelheid zink in hun omgeving. Vermoedelijk gebeurde dit omdat zure regen de beschermende laag afbrak. Inmiddels weten we dat de vervuiling niet zo erg was als gevreesd, en blijkt zink vele ecologische voordelen te hebben.

  De voordelen

  Zink heeft naast het fantastische vintage uiterlijk ook veel ecologische en economische voordelen. Zo hebben zinkproducten een lange levensduur als u het vergelijkt met producten van andere materialen. En zodra het product aan het eind van zijn leven is, kan het zeer gemakkelijk omgesmolten en gerecycled worden.

  Daarnaast heeft zink geen last van oxidatie. Het is goed bestand tegen vocht en roest dus niet. Zodoende is het erg onderhoudsarm, en zal het lang mooi blijven. Het zal zelfs eerder mooier worden dan lelijker.

  Twijfel dus niet langer, en geef uw verouderde tuinset een vintage make-over.