Terrasoverkapping kopen? Lees deze nuttige informatie!

 • admin
 • Tagged <a href="https://bouwservicemegens.nl/tag/terrasoverkapping" rel="tag">Terrasoverkapping</a>
 • 03/02/2016
 • Wanneer je hebt besloten om een terrasoverkapping te gaan kopen, dan zul je waarschijnlijk jezelf al verbaasd hebben over de enorme hoeveelheid mogelijkheden die er zijn. In de basis bieden de meeste leveranciers een standaardconstructie aan, die je naar eigen smaak kunt personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle LED-verlichting of aan interne zonneschermen waarmee je voorkomt dat de temperaturen onder een glazen dak flink kunnen oplopen wanneer het zonnig weer is.

  Verschillende modellen terrasoverkappingen

  De laatste jaren zijn er enorm veel verschillende modellen terrasoverkappingen op de markt gebracht. Echter, in principe zijn er drie basismaterialen waaruit je kunt kiezen: hout, aluminium en kunststof. Deze drie materialen kunnen worden gecombineerd met glas en zonwerende doeken. In sommige gevallen kiezen mensen er voor om het dak van een aluminium terrasoverkapping ook van aluminium of kunststof te laten maken.

  Het is tegenwoordig overigens geen must meer om het dak schuin af te laten lopen zodat regenwater eenvoudig kan worden afgevoerd. Door ontwikkelingen in de opbouw van de constructie, zijn er ook terrasoverkappingen met platte daken op de markt gebracht. Goed doordachte afvoersystemen voor regenwater zorgen ervoor dat er geen grote plassen water op het dak kunnen blijven liggen.

  Aspecten om over na te denken

  Het gebeurd helaas maar al te vaak dat mensen in hun enthousiasme voor een bepaald model terrasoverkapping kiezen, zonder goed stil te hebben gestaan bij een aantal belangrijke aspecten die van invloed kunnen zijn op het plezier dat je aan je aankoop beleeft. Houdt daarom onder andere rekening met de volgende zaken:

  Regels van gemeenten

  Hoewel je zou denken dat je in je eigen tuin mag aanbouwen wat jij wilt, gaat het er in de praktijk heel anders aan toe. In de diverse gemeenten in Nederland zijn namelijk regels opgesteld voor wat wel en wat niet is toegestaan voor wat betreft het aanbouwen aan je woning. Het is belangrijk dat je deze regels tot je neemt, voordat je een overkapping laat bouwen die in strijd is met de geldende regels.

  De omvang van de overkapping

  Een tweede aspect waar veel mensen vaak niet goed genoeg over nadenken, is de omvang van de terrasoverkapping. Immers, in de warmere maanden kan het voor komen dat je bijvoorbeeld met vrienden of familie een grote barbecue in je tuin organiseert. Wanneer het dan onverhoopt begint te regenen, is het wel zo prettig dat je al je gasten onder je terrasoverkapping kwijt kunt.

  De zon

  Met name voor terrasoverkappingen die een glazen dak hebben, geldt dat de zon voor onaangename temperaturen onder de constructie kan zorgen. Er zijn natuurlijk bepaalde soorten folie op de markt verkrijgbaar die zonwerend zijn, maar een van de betere oplossingen is om voor een intern zonnescherm te kiezen. Een dergelijke scherm wordt direct onder het glazen dak gemonteerd.

  Zijwanden

  Een laatste aspect waarover je na kunt denken, is de vraag of je wel of geen zijwanden aan je overkapping wilt laten bouwen. Zijwanden beschermen je immers tegen regen en wind en in de koudere seizoenen ook tegen kou. Een andere optie die je kunt kiezen is om rondom de gehele constructie schuifwanden aan te laten brengen. Op die manier kun je naar wens zelf bepalen hoe ver open of dicht je de terrasoverkapping wilt hebben.