Waarom een spouwmuurisolatie

 • admin
 • 20/06/2016
 • Baal jij ook wel eens zo van die hoge energierekeningen elke maand? Dan zou je eens na kunnen gaan wat de mogelijkheden zijn als het gaat om isoleren. Een geïsoleerd huis kost namelijk veel minder als het gaat om energie. Een veel toegepaste isolatie is de spouwmuurisolatie. Deze is niet in elke woning toepasbaar omdat er woningen zijn zonder spouwmuren en omdat er woningen zijn die al voorzien zijn van deze isolatievorm.

  Een geschikte woning voor spouwmuurisolatie

  Huizen voor 1920 zijn gebouwd zonder spouwmuren, hierbij is deze vorm van isolatie dus ook niet van toepassing. Huizen na 1976 zijn wel gebouwd met spouwmuren maar deze huizen zijn vaak ook al gelijk voorzien van isolatiemateriaal. Deze isolatie is dus met name bedoeld voor huizen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn.

  De voordelen van isolatie

  Het laten isoleren van je huis kost in eerste instantie best veel geld. Toch zal het je op de langere termijn veel geld opleveren. De gemiddelde terugverdientijd van deze investering ligt tussen de anderhalf en vier jaar. Voor je het weet heb je de investering dus terugverdiend. Niet alleen bespaar je in de kosten, er zijn meer voordelen aan verbonden:

  • De isolatie verhoogt het wooncomfort: een goed geïsoleerd huis houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar houdt ook de koelte binnen in de zomer. Zo is je huis altijd een aangename temperatuur;
  • Het is goed voor het milieu: het gaat automatisch, je gebruikt minder gas dus er is minder CO2 uitstoot. Op deze manier kan iedereen dus meedragen aan een beter milieu en aan een betere samenleving;
  • Waardevermeerdering van je woning: niet alleen de maandelijkse en jaarlijkse kosten verminderen, ook de waarde van je huis of gebouw gaat omhoog. Het pand krijgt namelijk een beter energielabel waardoor het meer op zal leveren bij de verkoop.

  Spouwmuurisolatie

  Spouwmuurisolatie is één van de gunstigste methodes als het gaat om isoleren. Het materiaal kan namelijk gemakkelijk aangebracht worden door gaten in de buitenmuur te boren. Door deze gaten heen kan het isolatiemateriaal worden aangebracht. Er is dus geen sprake van breekwerk en herstelwerk. Hierdoor kost het aanbrengen van dit materiaal minder geld dan enkele andere isolatiemethodes. Deze vorm van isolatie levert ook veel besparingen op in vergelijking met ander vormen. Per m2 geïsoleerd oppervlak bespaar je tot wel 11 m3 gas per jaar.  Hoeveel geld je dan bespaart kan je zelf uitrekenen door te kijken naar je huidige gasrekening.

  De prijzen

  Hoeveel het precies gaat kosten is natuurlijk wel van belang voordat je besluit om het wel of niet de spouwmuurisolatie door te laten gaan. Het is je aan te raden om bij meerdere bedrijven uit je omgeving offertes aan te vragen of om informatie in te winnen. Dit omdat de prijzen per bedrijf ver uit elkaar kunnen liggen. Je kan dus veel voordeel opdoen door te vergelijken. Per gemeente kan het ook nog zo zijn dat je recht hebt op een subsidie. Dit is echter per gemeente anders geregeld, of dit ook voor jou gemeente geldt kan je vaak gemakkelijk op de website opzoeken.