Wat komt er allemaal kijken bij een mantelzorgwoning?

 • admin
 • 29/09/2015
 • De bouw van een mantelzorgwoning vergt speciale aandacht. Het is immers een woning die bedoeld is voor een hulpbehoevend persoon. Dus anders dan met normale woningen zijn er enkele punten waar aan gedacht moeten worden.  Daar gaan we vandaag even kort op in en ook gaan we nog even verschillende typen mantelzorgwoningen bespreken.

  Mag de woning blijven staan?

  Het is van belang om vooraf zeker te weten of de mantelzorgwoning mag blijven staan. In sommige gevallen is namelijk niet toegestaan om de zorgwoning, nadat de zorg niet meer verleend wordt, te laten staan. In dat geval moet de woning worden verplaatst. Ook is het mogelijk dat de woning wordt afgebroken, maar uiteraard geniet dat niemand zijn voorkeur. Op internet is veel te vinden over wanneer een dergelijke woning mag blijven staan en wanneer deze verplaatst dient te worden. Mag de woning blijven staan? Dan verandert er niet zo heel veel ten op zichte van een gewone woningbouw, maar moet hij verplaatsbaar zijn of makkelijk af te breken zijn, dan zijn er enkele dingen die een goede voorbereiding problemen in de toekomst kunnen voorkomen.

  Bouw op een chassis

  Het is mogelijk om woningen op een chassis te bouwen. Dit zijn metalen frames waarop een houten woning kan worden gebouwd. Een mantelzorgwoning kan bijvoorbeeld heel goed een houten woning zijn, waar extra isolatiemateriaal is gebruikt om aan de gewenste en minimale isolatiewaarden te komen. Doordat de mantelzorgwoning op een metalen frame is bevestigd kan deze door middel van een zware kraan worden opgetakeld en op een grote vrachtwagen worden gelegd. Ook is het mogelijk om een chassis met wielen te plaatsen en dan kan de woning als een “soort” caravan worden verreden, indien dat nodig blijkt.

  Ander voordeel van een houten mantelzorgwoning

  Mochten 1 van bovenstaande opties niets zijn, dan is het ook goed mogelijk om een houten woning af te breken en weer ergens anders op te bouwen. Als houten woningen gebruik maken van het balken stapel-systeem, dan kan in principe elke balk van de wand als een legohuisje weer worden afgebroken.