Handmatig beton renoveren

 • admin
 • 26/10/2015
 • Beton is een prachtig materiaal en is erg sterk. Toch zijn er gevallen waar het beton naarmate de tijd slechter wordt. Er kunnen scheuren, gaten en andere afgebrokkelde stukken in voorkomen. Ook is er de mogelijkheid dat er betonrot optreedt. Dit is een proces, waarbij de wapening in het beton begint te roesten. Wanneer er schade is ontstaan aan het beton, doordat de wapening verroest is, is er sprak van betonrot. Betonrot is een vervelend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er mogelijkheden om beton renoveren zelf te doen, of het over te laten aan een specialist.

  Gevolgen van roest bij ijzer

  Het carbonatatiefront kan ook bij een degelijke betondekking op den duur de wapening in het beton aantasten en ervoor zorgen dat het ijzer in het beton gaat roesten. De corrosie van de betonwapening kan versneld optreden, wanneer er sprake is van een slechte dekking. Ijzerroest neemt een groter volume in, in het beton. Dit betekend dat er eigenlijk te weinig ruimte is in het beton en hierdoor ontstaan er scheuren in het beton. Beton renoveren met betrekking tot dit probleem is gelukkig mogelijk.

  Gevolgen van roest bij staal

  Betonstaal kan ook roesten wanneer er sprake is van gecarbonateerd beton. De oorzaak zijn de chloriden in het beton. Deze chloriden hebben als mogelijke afkomst een bepaald betonspecie wat toegevoegd is, of door invloeden van buitenaf zoals water, dooizout en zeewater.

  Beton repareren

  Belangrijk is dat het beton goed schoon moet zijn voor je aan de slag gaat met het beton renoveren. Daarna is het verstandig om alle losse delen weg te halen van het beton en bij beton wat een wapening heeft, is het goed om het staal te ontroesten. Maak daarna de ondergrond vochtig en zorg daarna dat dit water niet meer op het oppervlakte staat. Meng vervolgens mortel met water. Mortel wordt ook wel specie genoemd en wordt vaak gebruikt voor het beton renoveren. Breng dit mengsel vervolgens aan op de plek die behandeld moet worden. Maak hierbij gebruik van een troffel en breng het goedje aan met een strijkende beweging. Maak het geheel glad aan het oppervlak en laat de specie dan uitharden. Zo heeft u weer stevig beton op die plek en kan het weer een aantal jaar mee. Heb je geen mogelijkheden? Dan kan je beton renovatie ook uitbesteden aan een hovenier of tuinman