Werken op de bouw

 • admin
 • 04/01/2017
 • Veel mensen werken in de bouw, maar niet iedereen doet hetzelfde. Er zijn verschillende functies die in de bouw moeten worden uitgevoerd om iets te kunnen behalen. In de bouw worden er veel projecten uitgevoerd en iedereen is weer gespecialiseerd in iets anders, zo werkt iedereen samen met elkaar om het eindresultaat te kunnen behalen. De bouw is erg belangrijk, hierdoor kunnen we in Nederland wonen en worden er goede huizen en gebouwen ontwikkeld voor de samenleving. Binnen de bouw zijn dus weer verschillende beroepen in onderverdeeld, zo heb je beroepen als stukadoor, timmerman, schilder en nog veel meer. Er zijn zo ongeveer 100 verschillende beroepen die allemaal behoren tot de sector bouw. De ene werkt buiten en is dan ook daadwerkelijk aanwezig op de bouwplaats, de ander maakt bijvoorbeeld ontwerpen en zit dus achter het bureau. Hier zit dus redelijk wat verschil in en niet iedereen die in de bouwsector werkt kan ieder beroep uitvoeren.

  Veiligheid binnen de bouwbranche

  Op het kantoor zal het nog wel meevallen hoeveel rekening er moet worden gehouden met de veiligheid van de werknemers. Als je op de plek zelf aanwezig bent waar de bouw wordt uitgevoerd dan is dit een ander verhaal. Hier moet je erg veilig werken zodat er geen ongevallen gebeuren en dat het voor iedere werknemer veilig is. Je werkt namelijk met verschillende grote apparaten en materialen, ook werk je vaak op hoogtes en is het mogelijk dat je valt. Als werkgever is het dan van belang dat iedereen een VCA heeft en hierdoor veilig kan werken en zodat de bouwplaats veilig is voor iedereen. Hiernaast heb je ook nog een SOG examen die ervoor zorgt dat er veilig kan worden gewerkt en dat iedereen goed om kan gaan met alle apparatuur en werkgereedschappen.

  Ook kwalitatieve werkkleding en werkschoenen kunnen de veiligheid van je werknemers verbeteren. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om werkkleding te bedrukken met bijvoorbeeld je bedrijfslogo. Bedrukte werkkleding heeft naast de beschermende functies ook nog als functie dat het je naamsbekendheid kan vergroten en dat het je werknemers een autoritaire look geeft en solidariteit inspireert.

  Een VCA of SOG certificaat

  In Nederland is het verplicht een op VCA certificaat in bezit te hebben als je werkzaamheden verricht binnen de bouwbranche die je veiligheid in gevaar kunnen brengen. Het kan zijn dat je met gevaarlijke apparaten moet werken of dat je op hoogtes moet werken waardoor de veiligheid minder wordt en er een grote kans is dat er een ongeval gebeurt. Als werkgever is het dan van belang dat je de werknemers zo’n certificaat laat behalen. Bent u op zoek naar een plek waar deze examens kunnen worden afgenomen dan bent u bij Exameninstituut.nl aan het juist adres. Hier kunt u zowel een VCA examen aanvragen als een SOG examen. Als deze examens worden behaald zijn de werknemers in het bezig van een geldig certificaat en kunnen ze veilig werken zonder dat er gevaarlijke risico’s aan verbonden zijn.