Voor het eerst sinds drie jaar tijd gaan de energieprijzen weer stijgen het komende jaar 2017. Ook de huishoudens met blok- of stadsverwarming gaan het komende jaar meer betalen voor warmte, gemiddeld ongeveer 24 euro meer dan het tarief van het afgelopen jaar. Energieleveranciers mogen twee maal per jaar (in januari en juli) de tarieven wijzigen. Jarenlang was hier een dalende lijn in te zien, begin 2017 komt daar helaas verandering in. Dit is onlangs bekend gemaakt door het ACM (de Autoriteit Consument en Markt).
Vraag en aanbod zorgt voor een hogere gasprijs
De prijsstijging heeft te maken met verschillende factoren. De prijsontwikkeling op de markt voor kolen en gas, mede door vraag en aanbod, spelen hierbij de grootste rol. Wanneer de gasprijs stijgt zoals nu het geval is, neemt ook het tarief van blok- en stadsverwarming toe. De gemiddelde jaarrekening, voor de ruim half miljoen huishoudens die hun huis verwarmen met blok- of stadswarmte, wordt in 2017 bijna 1100 euro. Vereniging Eigen Huis heeft zich in een vroeger stadium al kritisch uitgelaten over de hoogte van de energierekening van hun leden.
Prijsstijging van stadsverwarming en de Warmtewet
Huishoudens gebruikmakend van blok- of stadsverwarming mogen niet meer betalen voor de levering van warmte dan consumenten in het bezit van een cv-ketel, dit is opgenomen in de Warmtewet. Waar consumenten met een woning met cv-ketel de mogelijkheid hebben om over te stappen van energie kunnen huishoudens gebruikmakend van blok- of stadsverwarming dit niet. Deze huizen beschikken dan ook niet over een cv-ketel, ze worden bijvoorbeeld door restwarmte van een elektriciteitscentrale verwarmd.
Waarom overstappen in 2017 toch het overwegen waard is
Over blok- en stadsverwarming bestaat dan ook vaak onvrede onder de leden van Vereniging Eigen Huis. De klachten gaan dan ook vooral over de hoge energierekening en daarnaast het gebrek aan keuzevrijheid. Toch loont het wel degelijk om eens goed de energie te vergelijken. Een groot deel van uw energierekening bestaat immers uit stroom. Het is nog onduidelijk of de prijzen van stroom dit jaar ook zullen gaan stijgen, dit is ook voornamelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Wel is het zo dat met een aantrekkende economie de vraag naar stroom over het algemeen zal stijgen.