Balkon

  • admin
  • 08/08/2017
  • Balkon

    Wat te doen met het balkon? In veel huishoudens zal het balkon een ondergeschoven kindje zijn. Waarom? Omdat het gewoonweg een te klein oppervlak is om er wat mee te doen. Maar een creatief persoon weet er toch wel wat van te maken.

    Balkonbeglazing

    Het nadeel van een balkon is dat men er alleen maar gebruik van kan maken als de weersomstandigheden dat toelaten. Ook daar is inmiddels wat op gevonden. Er zijn tegenwoordig ook transparante balkonafsluiting. Het systeem bestaat uit thermisch geharde ruiten die weg te schuiven zijn en vervolgens naar binnen kunnen worden gedraaid. Hierdoor ontstaat een volledige balkonopening. Bij dit systeem, het SL-25 volglassysteem, zijn verticale raamstijlen niet nodig, waardoor het gevelbeeld onaangetast blijft. Het afsluiten van het balkon heeft als voordeel dat er extra ruimte wordt gecreëerd, die bij slecht weer alf volwaardige woonruimte kan worden gebruikt. Andere voordelen zijn een verhoging van de warmte- en geluidsisolatie en lagere onderhoudskosten. Het afsluiten van het balkon is echter wel in strijd met het Bouwbesluit. Veel gemeenten geven toch goedkeuring aan het dichtzetten van balkons onder voorwaarde dat tweederde van de balkonafsluiting te openen is. Het vouw-schuifsysteem kan volledig worden geopend; problemen met gemeenten ondervindt Kielgast dan ook nauwelijks. Het bedrijf plaatst de balkonbeglazing in appartementen door het hele land.

    Balkon in de tuin

    Wie een balkon in de tuin aanlegt zal gebruik moeten maken van lichte materialen, zoals houten vlonders op de bodem. Een glazen glaswand voorkomt dat het balkon te tochtig wordt, en het uitzicht blijft in elk geval bestaan.

    Waterplanten

    Zelfs een vijverelement is mogelijk. Dit geeft het geheel veel sfeer. De bak met water kan worden voor zien van een mooie waterplant, zoals de watergentiaan, die – met uitzondering van de bloem – veel lijkt op de waterlelie. De watergentiaan voelt zich al snel thuis in 25 tot 80 cm diep water, wat hem geschikt maakt voor een balkonvijver. In ondiep water kan de watergentiaan de winter moeilijk doorkomen. Plaats hem daarom in een vijvermand, zodat hij, wanneer de herfst zijn eindstadium nadert, met mand en al in een emmer water kan worden gezet. De plant kan al overleven in de kelder of garage.

    Wil je meer tips over het verbouwen van je huis? Ga dan naar de blog Wonenwereld.