Het voordeel van een composiete neus bij werkschoenen

 • admin
 • 18/01/2016
 • Alle werkschoenen die voldoen aan de S1 t/m S5 veiligheidsklassen, zijn voorzien van een veiligheidsneus. Vroeger werden deze beschermneuzen gemaakt van staal wat de schoenen erg zwaar maakten. Gelukkig worden er tegenwoordig werkschoenen geproduceerd met lichtere beschermmaterialen zoals composiet.

  Composiet

  Composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere componenten bij elkaar en weegt slechts de helft van metaal. Een belangrijk bestanddeel van composiet is hars. Hars zorgt ervoor dat de verschillende componenten bij elkaar worden gehouden en dat het materiaal goed gevormd kan worden.

  De voordelen van composiet

  Dat composiet lichter is dan staal is niet de enige reden dat composiet veel wordt gebruikt voor werkschoenen. Een voordeel van composiet is de vervormbaarheid. Composiet wordt in vloeibare vorm in een mal gegoten en als het is uitgehard is het erg sterk. Een ander voordeel van composiet is de bestandheid tegen chemicaliën. Mensen die werken met chemicaliën, oliën en brandstoffen kunnen beter kiezen voor werkschoenen met composiet. Verder kan composiet niet roesten of oxideren, wat bijdraagt aan een lange levensduur van je werkschoenen. Composiet is daarnaast niet magnetisch, wat inhoudt dat het niet afgaat bij detectiepoortjes.

   

  Lichte werkschoenen

  Naast composiet wordt er ook veel gewerkt met kevlar in plaats van staal. Kevlar is ook een licht materiaal en heeft uitzonderlijk goede mechanische eigenschappen, zoals een treksterkte die hoger ligt dan staal (relatieve treksterkte). Kevlar bestaat uit meerdere lagen is bijzonder flexibel en tijdens het lopen niet voelbaar. Bij het dragen van lichte werkschoenen raak je minder snel vermoeid en krijg je minder snel last van pijnlijke voeten.

  Hoog of laag model werkschoen

  De hoogte van de werkschoen kan ook invloed hebben op pijnlijke voeten. Je kunt de keuze maken tussen een hoog of laag model. Werk je veel op je hurken dan is een laag model beter. Een hoog model is beter voor de bescherming van je enkels en voor steun tijdens het staan of lopen.