Kan ik houtrot behandelen?

 • admin
 • 30/10/2015
 • Houtrot behandelen is mogelijk en dit is maar goed ook. Het is namelijk een veelvoorkomend probleem en met name in een regenachtig land als Nederland ondervinden veel mensen dit probleem. Zo kwam in 2012 een complete buurt in Voorburg in de problemen doordat de fundering was gaan rotten. Een financieel kostenplaatje waar niemand op zit te wachten.

  Hoe kun je houtrot behandelen?

  Laten we kozijnen hier als voorbeeld nemen. Als je houtrot hebt ontdekt in kozijnen hoeft het nog niet te laat te zijn, dit is namelijk goed te behandelen. Wat je eerst doet is de zwakke plekken in het kozijn opzoeken door er met je duim op te drukken. Vervolgens verwijder je het vuil en slecht hechtende verf. Rotte plekken hak je weg en vul je met houtrotstop, daarna het complete kozijn schuren en insmeren met houtrotvuller. Tot slot zet je de blanke stukken kozijn in de grondverf en lak je het complete kozijn af.

  Oorzaken van houtrot

  Houtrot ontstaat doordat het hout langdurig in contact is met vocht. Als het hout langere tijd een groter vochtpercentage van 20% heeft dan is de kans groot dat het begint te rotten. De kans dat jouw hout begint te rotten hangt ook af van de houtsoort. Als de structuur van het materiaal erg dicht is verkleint dit de kans op rotten namelijk. Vuren hout zal bijvoorbeeld sneller gaan rotten dan hardhout. Maar uiteindelijk is de regel dat de combinatie vocht en hout nooit goed is voor het natuurlijke product.

  Hulp van buitenaf
  Als je ten einde raad bent, wanhoop niet, er is licht aan het einde van de tunnel. Veel timmermannen zijn bekend met dit probleem en staan klaar om jou te helpen. Zij kunnen een vochtmeting doen, een vulmiddel aanbrengen en het hout beschermen met een laag grondverf en lak. Hoe vervelend het ook kan zijn, houtrot behandelen is altijd nog mogelijk.