Last van een lekkage

 • admin
 • 16/03/2016
 • Badkamer lekkage is altijd vervelend. Het komt ook nog eens meestal voor in het weekeinde. Is er dan niets aan te doen, als goede doe het zelver?

  Bij een lekkage in je badkamer is er een grote gemene deler. Badkamer lekkage is meestal te danken aan een gebrek aan onderhoud. Natuurlijk maakt iedereen op tijd de badkamer schoon.

  Meer dan schoonmaken.

  Maar onderhoud gaat toch iets verder dan alleen schoonmaken. Controleer bijvoorbeeld regelmatig hoe het gesteld is met de aanslag in de toiletpot. De verkalking kan schade veroorzaken aan rubber en plastic.

  Een tweede bron van schade en badkamer lekkage is het materiaal dat gebruikt is om verbindingen waterdicht te maken. De al eerder genoemde rubber en plastic in kraan afdichtingen, maar ook in de afdichtingen van de afvoerleidingen, moeten regelmatig vervangen worden. Dat is makkelijker dan je denkt omdat de afdichtingen worden aangebracht onder de kranen en aan het begin van afvoerleidingen. De kranen en afvoerleidingen kun je meestal zelf losdraaien. Daarna is het vervangen van de rubber of plastic ringen niet moeilijk meer.

  Maar kijk ook eens naar de randen van de badkuip of de douchebak.

  Die randen zijn meestal afgedicht met een kit. Bij het maken van een dergelijke kit worden silicone gebruikt. Met een goede siliconenkit die geschikt is voor gebruik in de badkamer kun je daden, en ook voegen, goed afdichten. Maar in een vochtige en warme omgeving kunnen er verschillende problemen voorkomen die weer slecht zijn voor die afdichtingen, zoals schimmels.

  De beste en eigenlijk de enige manier om schimmel te verwijderen is de meest grondige manier. Verwijder de oude kit helemaal en breng nieuwe kit aan. Dat lijkt veel werk, maar een lekkage in de badkamer is erger. Probeer lekkage zo veel mogelijk te voorkomen door regelmatig onderhoud.

  Tegel wanden.

  Tegels worden soms ook gezet met behulp van een speciale kit. Ook daarop kan schimmel ontstaan. Dat zal niet zo gauw een lekkage veroorzaken, het ziet er alleen niet zo mooi uit. Verwijder die kit niet zomaar, probeer eerst eens uit te zoeken of de voegen functioneel zijn. Twijfel je? Schakel dan een aannemer in.

  Tegels worden steeds vaker geleverd als kant en klare matten. De tegels zijn dan in een fabriek op een net gelijmd. De voegen worden afgedicht omdat dat er mooier uitziet. Bestaat de tegelwand in je badkamer uit een dergelijke mat, dan kun je met een gerust hart de kit verwijderen en vervangen.