Sloopwerken neemt veel tijd in beslag

 • admin
 • 14/03/2016
 • Op bouwgebied gebeurt er in onze omgeving heel wat. Het is spannend om te zien welke mooie nieuw bouwsels in ons straatbeeld verschijnen. Soms gaat het om grote gebouwen, soms om een kleine aanbouw of aanpassing aan een bestaande woning. Hoewel in veel gevallen er simpelweg een gebouw op braakliggend terrein kan worden neergezet zal er in veel andere gevallen eerst iets anders moeten gebeuren: er moet een gebouw of een deel ervan worden verwijderd. Hier is voor de daadwerkelijke bouw dus allereerst sprake van sloopwerk. En dat moet goed en verantwoord gebeuren.

  Slopen is een vak

  Zoals het bouwen van een woning méér is dan het stapelen van een hoop steentjes, is het uitvoeren van verantwoord sloopwerk méér dan het omduwen van een muurtje. Het is van belang om vooraf goed te inventariseren welke materialen in de bestaande bouw waren verwerkt, om alles zo milieuvriendelijk en verantwoord te kunnen verwijderen.

  Asbest

  Een van de materialen waar men extra op moet letten is bijvoorbeeld asbest. Vezels van asbest zijn erg lang en kunnen in de longen uiteindelijk voor vormen van longkanker zorgen. En juist bij sloop kunnen asbestvezels gemakkelijk vrij komen. Is er kans dat in gebouw asbest verwerkt is, of wordt asbest geconstateerd, dan zal het sloopwerk in beschermende kleding uitgevoerd worden. Eerst moet al het asbest worden verwijderd en afgevoerd voor de rest van het sloopwerk door sloopwerkenbreda.nl kan worden uitgevoerd.

  Afval scheiden

  In bestaande woningen zijn tal van materialen verwerkt, zoals staal, steen, kunststof, hout en glas. Veel hiervan kan worden gerecycled en dus is een gescheiden afvoer van dit soort sloopmaterialen van belang. Je ziet bij de uitvoering van sloopwerkzaamheden dus regelmatig verschillende containers staan. Ook het gesteente kan vaak worden hergebruikt, bijvoorbeeld als ondergrond van nieuwe wegen. Slim sloopwerk zorgt dus niet alleen voor ruimte om nieuwe gebouwen te plaatsen, het zorgt ook voor materialen die hergebruikt kunnen worden.